Sposób przygotowania

Żeberka dzielimy na porcje i dokładnie oczyszczamy. W garnku zagotowujemy około 2 szklanki wody wraz z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim żeberka. Usmażone żeberka przekładamy do garnka z wodą i przyprawami. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Gdy mięso i warzywa będą miękkie zaprawiamy je śmietaną, koncentratem pomidorowym, chrzanem i mąką. Najlepiej wszystkie te składniki wymieszać ze sobą w miseczce i połączyć z gorącym wywarem z gotowania żeberek, wtedy sos nie będzie miał grudek. Na koniec sos doprawiamy do smaku odrobiną Kucharka i pieprzu. Możemy dodać też sól. Dodajemy oregano i zioła prowansalskie i zagotowujemy. Posypujemy posiekaną zieleniną. Podajemy z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Smacznego :)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Migori

    właśnie dziś mam na obiadek, ale tradycyjne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    sosik musi być smacznym połączeniem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    fajny pomysł na obiad z żeberek
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !