Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka razowe
1 jajko
90 g miękkiego masła
60 g brązowego cukru
20 g wiórków kokosowych
25 g otrębów
120 g mąki razowej
75 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100 g gorzkiej czekolady, roztopionej
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać, aż składniki się połączą. Do masy wsypać wiórki, otręby, mąkę pszenną i razową, sodę i proszek. Zmiksować do połączenia składników. Z ciasta, które będzie miało zwartą konsystencję, formować rękami nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczać widelcem. Piec w temperaturze 180ºC, około 12 minut, aż lekko brązowieją. Wystudzić na kratce, a następnie zanurzać w rozpuszczonej na parze wodnej czekoladzie. Poczekać, aż czekolada zastygnie.