Sposób przygotowania

Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. W tym czasie zagotować z masłem 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się . Na patelni podsmażyć boczek i pokrojoną w piórka cebulę . Boczek ma być chrupki i rumiany , a cebula złota. Do boczku z cebulą wsypać kminek i chwilę prażyć . Odcedzić ziemniaki . Włożyć po cztery na środek talerza. Na ziemniaki wyłożyć skwarki z cebulą i kminkiem . Oblać polewką . Posypać szczypiorkiem i grubo mielonym czarnym pieprzem .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Fajne a do tego tanie danie z taką trochę staropolską nutą.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Masz rację- to polewka z przepisów mojej Prababci. Była robiona w wersji postnej z samą cebulką i ,, rozpustnej \" ze skwareczkami- nie ukrywam , że w tej wersji ze skwarkami jest smaczniejsza .
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    Pysznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !