Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polewka de domo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

• 1 szklanka wody,2 szklanki maślanki,1 łyżeczka masła,Sól,2,5 łyżki mąki pszennej
• 8 ziemniaków małych,5 dag boczku pokrojonego w wąskie paseczki
cebula 1 szt
szczypiorek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Polewka de domo

Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. W tym czasie zagotować z masłem 1 szklankę wody. Mąkę rozrobić z maślanką tak by nie było grudek i wlać na gotującą się wodę . Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając bo ma tendencje do przypalania się . Na patelni podsmażyć boczek i pokrojoną w piórka cebulę . Boczek ma być chrupki i rumiany , a cebula złota. Do boczku z cebulą wsypać kminek i chwilę prażyć . Odcedzić ziemniaki . Włożyć po cztery na środek talerza. Na ziemniaki wyłożyć skwarki z cebulą i kminkiem . Oblać polewką . Posypać szczypiorkiem i grubo mielonym czarnym pieprzem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 11.04.2011 15:22
Pysznie wygląda
Babciagramolka 16.10.2010 19:14
Masz rację- to polewka z przepisów mojej Prababci. Była robiona w wersji postnej z samą cebulką i ,, rozpustnej \" ze skwareczkami- nie ukrywam , że w tej wersji ze skwarkami jest smaczniejsza .
Joanna108
Joanna108 16.10.2010 19:00
Fajne a do tego tanie danie z taką trochę staropolską nutą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak