Sposób przygotowania

1) Do garnka z wywarem (wodą) wkładamy suszone grzyby, 2 białe kiełbasy i kawałek wędzonego boczku. Dorzucamy liść laurowy. Gotujemy 20-30 min. Po tym czasie kiełbasę i boczek wyjmujemy na talerz do ostygnięcia.

2) Teraz dusimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy rozdrobniony czosnek. Dobrze podduszone, ale nie przyrumienione wrzucamy do garnka. Do tak przygotowanego smaku
wlewamy zakwas bez szumów, które zwykle zalegają na dnie butelki.

3) Na patelni dusimy przez chwilę, a następnie przysmażamy pozostałe 2 kawałki kiełbasy. Gdy są niemal gotowe dodajemy połowę drobno pokrojonego boczku. Całość przyrumieniamy. Wykładamy na talerz.

4) Wrzucamy majeranek. Odstawiamy zupę z ognia i wlewamy śmietanę. Do kubka wlewamy kilka łyżek zupy, dokładamy śmietanę i mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą.

5) Sprawdzamy oczywiście kwintesencję smaku i doprawiamy w miarę swych upodobań.

6) Wyjętą z zupy kiełbasę i boczek kroimy na niezbyt duże kawałki, tak by swobodnie mieściły się na łyżce od zupy. Jajka gotujemy na twardo i dzielimy na ósemki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !