Sposób przygotowania

Składniki:

10 krewetek
ok. 200g upieczonej dyni
2 łyżki oleju
przyprawy:

1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka namoczonej w wodzie suszonej trawy cytrynowej (lub świeża łodyżka trawy cytrynowej)
1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
1 cebulka
200 ml mleka kokosowego
szczypiorek
Na olej wrzucić trawę cytrynową, podsmażyć minutę, a następnie wyjąć suche kawałki (jeśli używamy świeżej trawy cytrynowej, możemy dodać ją później, razem z imbirem). Dodać przyprawy: kmin, kardamon i chilli. Chwilę razem smażyć, dodać imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę. Smażyć wszystko ok. 2 minuty. Dodać sos rybny i obrane z pancerzyków krewetki oraz pokrojoną w kostkę dynię. Doprawić je solą i pieprzem. Wlać mleko kokosowe i gotować ok. 3-4 min., aż lekko zgęstnieje. Posypać szczypiorkiem. Podawać z białym ryżem i kawałkiem cytryny lub limonki, którym można dodatkowo skropić danie

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ania86

    poleca

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !