Sposób przygotowania

Gwoli wyjaśnienia : Buleńka to moja Prababcia ( nazywana tak w dzieciństwie dla odróżnienia od Babci ). Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka „. Jakoś tak zakorzenił się w domu i od czasu do czasu jest używany . Zupa smaczna pod warunkiem , że dobrze się ją doprawi .
Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem i szczypiorkiem .
W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza ( lub używając kostek bulionu wołowego).

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    p1170829
    Opublikowano

    miodunka

    Wygląda smacznie i pewnie tak smakuje!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !