Sposób przygotowania

1.Mięso pokroić w kawałki,umyć włożyć do garnka z gotującą się wodą,dodać przyprawy(liść laurowy,pieprz,ziele angielskie).Posolić wodę.Gotować mięso,aż będzie na wpół miękkie.

2.Przygotować warzywa:umyć i pokroić w ćwiartki marchew,korzeń pietruszki i korzeń selera.Naćki pokroić drobniutko,dodać wrzystkie warzywa do zupy(oprócz cebuli i natki pietruszki).Gotować warzywa ok 15 min.

3.Razem z warzywami wsypać do zupy ryż-w miarę często mieszać zupę,aby ryż nie osiadł na dnie garnka i nie przypalił się!Obraną cebulkę opiec na ogniu.

4.Gdy ryż już napęcznieje i warzywa będą miękkie dodać opieczoną cebulkę i koncentrat pomidorowy i jeszcze przez ok. 5 min. gotować.Przygotować zawiesine ze śmietany i mąki,rozprowadzić ją ciepłym wywarem z zupy.Zaprawić zupe śmietaną z mąką i doprawić do smaku ziarenkami smaku, solą i pieprzem(ewentualnie maggi w płynie).

5.Gotową zupę podawać na głębokim talerzu posypaną drobno pokrojoną natką piertuszki.

6.Ja osobiście kroję natki warzyw bardzo drobniutko,ale wiem,że zazwyczaj wrzuca się całe liście i się potem je wyławia z zupy.Moja metoda myślę jest lepsza szczególnie,że te natki również mają jakąś wartość odżywczą,a i dzieci zjedzą wtedy wszystko bez wyławiania zieleninki ! Taki rodzaj zupy pomidorowej jest idealny jako danie dla maluchów,ryż się ładnie rozgotowuje i jest mięciutki gdy zupa troszkę postoi! Polecam i życzę smacznego!!!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !