Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka 2 Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy średniej wielkości 1/4 sztuki
kości z kotlete z mięskiem 1 kg
jajko 2 sztuki
ziarenka smaku,pieprz,majeranek,Przyprawa do zup Kucharek- do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
margaryna 2 łyżki
mąka pszenna 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka 2 Eli

Kości zalać 2.5 litra wody,dodać ziarenka smaku i gotować około 30 minut.Ziemniaki pokroić w kostkę,pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach,marchew w ozdobne krążki.Wywar przecedzić przez sito do garnka,wrzucić ziemniaki,potartą jarzynę,marchewkę,liście laurowe,ziele angielskie i gotować,aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.Mięso obrać z kości i dodać do zupy.Na patelni rozgrzać margarynę,dodać mąkę,przesmażyć,dodać do zupy,zagotować,przyprawić solą,maggi i pieprzem.Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy,ciągle mieszając.Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę.Dolać przegotowanej wody,jeżeli zupa jest za gęsta.Doprawić roztartym na dłoni majerankiem.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 19.01.2011 14:49
zwykła zupa ale jak ładnie podana
ewelina/bunia 02.10.2010 21:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak