Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciociosan własnej roboty

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3 kg
ryż 1 kg
drożdże świeże 10 dag
cukier waniiowy 2 opakowania
sok z cytryny 1 sztuki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
rodzynki 10 dag
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
woda 7 (przegotowana)
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Goździki całe Prymat 30 ziaren
tymianek 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 16 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: ciociosan własnej roboty

Wodę zagotować z cukrem,wystudzić. Ryż kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą wodą. Rodzynki przelać wrzątkiem i odcedzić. Cytrynę można podzielić na cząstki( ja tak robię) albo tylko wycisnąć sok.Do balona wsypać wszystkie składniki łącznie z drożdżami( to są takie drożdże do ciasta) zalać wystudzoną wodą. Odstawić na 6 tygodni; po tym czasie zlać przez gazę i odstawić znowu na 8 tygodni ( chociaż już po 10 dniach nadaje się do spożycia) im starsze tym lepsze

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.04.2012 18:16
Wiele lat temu próbowałam własnych sił w domowej produkcji wermuta ;)
mala2021 31.05.2011 13:14
próbowałam dobre
eduszo
eduszo 30.11.2010 13:16
Bardzo fajne,mi sie podoba choć nie pijam alkoholu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak