Sposób przygotowania

Moje starsze wnuki rozpoczynają powoli samodzielną przygodę kulinarną . Dostałam bojowe zadanie – mam przygotować przepisy na proste, tanie, szybkie i syte dania które będą w stanie sami ugotować .
W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę . gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w plasterki parówki ( obrane z osłonek jeśli były sztuczne , lub kiełbasę ), chwilę smażyć , tak by parówki lekko się zarumieniły. Wlać wodę ( 3 szklanki ). Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ( lub słupki ) ziemniaki i marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Gotować 25 minut. Dodać fasolkę ( odsączoną ), majeranek. Zagotować . Zupę z torebki rozrobić w ½ szklanki zimnej wody i wlać do garnka. Gotować mieszając przez 10 minut. Doprawić jeśli potrzeba pieprzem , majerankiem , przecierem pomidorowym .Dobrze jest posypać usiekaną zieloną pietruszką . Ale nie będę się przy tym upierać . ( młodzież ma na zieleninę swoje zdanie ).
Z tej porcji wychodzi 2-3 porcje zależy od apetytu . Raczej 2 jeśli ma to być jednodaniowy posiłek . ( do tego pajda chleba ).

Można wlać ½ szklanki słodkiej śmietanki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    uwielbiam takie jedzonko
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !