Sposób przygotowania

Miała byc jambalaya nowoorleańska ale nie mialam w domu krewetek. A szkoda :(

Mieso pokroic w kostke, boczek i szynke w niewielkie plasterki. Na patelnie wrzucic boczek i przyrumienic go, wytopic. Zdjać z patelni. Na patelnie na tłuszcz z boczku dodac mieso z kurczaka, podsmażyc, dodac masło i oliwe, podgrzać, dodac pokrojona w kostke cebule, czosnek, starty seler naciowy, papryke pokrojona w paski i drobno posiekana papryczke chilli. Podsmażyc chwile zeby cebula sie zeszkliła. Wrzucic ponowie boczek. Zalac winem, zagotowac, dolac bulionu, doprawic pieprzem, sola, kuminem, chilli w proszku, dac koncetrat pomidorowy i wsypac ryz. Zamieszac. Przykryc i neich sie dusi az ryz wchlonie prwei cały płyn. Co jakis czas naelzy zamieszac. Na 5 minut przed końcem dac szynke oraz drobno posiekana zielona czesc dymki i natke. Gdy jambalaya zgestnieje jest gtowa do jedzenia. Mozna podac sos tabasco jesli ktos lubi bardzo pikantnie jesc.
A jesli macie pod reka krewetki krolewskie to rowzniez po umyciu ich mozna je dodac na sam konie na 5 minut przed koncem gotowania.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wersja właśnie dla mnie bo nie lubię krewetek :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    agano

    extra wyszła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !