Sposób przygotowania

Składniki na 4 osoby:

nadzienie dyniowe:

•1 kg pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
•1/2 puszki pomidorów krojonych
•15 g masła
•1 łyżka oliwy z oliwek
•4 liście szałwii
•1 cebula
•30 ml białego wina
•30 ml wody
•sól i pieprz
sos pomidorowy:

•300 ml passaty (przecieru pomidorowego)
•100 ml wody
•1 łyżeczka cukru
•sól i pieprz
warstwa serowa:

•150g twarożku koziego Chevrissime blanc
•250 g ricotty
•1 duże jajko lub 2 małe
•sporo świeżo mielonej gałki muszkatołowej
•sól i pieprz
dodatkowo:

•płaty lazanii
•1 kula mozzarelli z zielonymi oliwkami (lub zwykła)

Przygotowanie:

1.Nadzienie dyniowe: na patelni rozgrzej masło i oliwę, a następnie podsmaż liście szałwii. Dodaj posiekaną cebulkę oraz czosnek i podsmaż ok. 5min. na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodaj na patelnię kawałki dyni, zamieszaj. Po 2-3 min. dodaj wino, wodę oraz krojone pomidory. Duś pod przykryciem przez 15 min. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia.

2.Sos pomidorowy: w dzbanku zmieszaj ze sobą passatę i wodę, dopraw cukrem, solą i pieprzem. Wymieszaj.

3.Warstwa serowa: w misce utrzyj ser kozi z ricottą, dodaj rozmącone jajka i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4.Piekarnik rozgrzej do 200 st.

5.Etapy przygotowania lazanii: na dno naczynia do zapiekania wlej 1/2 sosu pomidorowego, wyłóż na niego warstwę płatów lazanii, następnie warstwę 1/3 dyniowego farszu, na to warstwę 1/3 nadzienia serowego. Znów przykryj płatami lazanii i powtórz kolejność warstw jeszcze dwukrotnie. Ostatnią warstwą powinno być nadzienie serowe. Polej całą lazanię pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu rozrzuć pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wstaw do piekarnika na ok. 60 min. Po upieczeniu odstaw gotową lazanię jeszcze na 10-15 min., żeby łatwiej ją było pokroić

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !