Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pomidory, 2, 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory

Drobne, podłużne pomidory przekrawamy wzdłuż i układamy na suszarce do warzyw. Włączamy najpierw na 10 godzin, potem sprawdzamy i odkładamy te, które są ususzone. Pomidory są gotowe, gdy nie są już elastyczne tylko sztywne i kruszą się. Możemy kontynuować suszenie na powietrzu w słoneczny, wietrzny dzień.
Przechowujemy w słoiczkach z dodatkiem ryżu zawiniętego w gazę, który wyciąga wilgoć lub w słoiczkach zalane oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 18.07.2012 09:59
niestety nie mam suszarki do warzyw :(
Renataj 05.06.2012 23:29
Super. Sezon pomidorowy przed nami więc pomysł bardzo na czasie.
Adamorek 09.05.2011 12:29
super przekąska
ben-ka 10.04.2011 09:48
Sama nie suszę pomidorów ale Ciebie podziwiam za cierpliwość.
Ewa104 26.03.2011 22:21
Uwielbiam je,zwłaszcza w oliwie z ziołami.
Beata73 18.02.2011 16:17
wspaniałe!
Smakosz6 24.11.2010 16:59
mniam
kot_pankracy 23.11.2010 10:42
muszę spróbować w przyszłym roku
Joanna108
Joanna108 07.11.2010 07:25
ja zalewam oliwą z dodatkiem ziół. są wtedy bardzo aromatyczne i przypominają letnie klimaty.
Łucja1 22.10.2010 14:25
pychotka! chyba je zrobię bo na targu są jeszcze pomidory w dobrej cenie!
mamusia1 13.10.2010 13:51
wspaniałe! ja zawsze kupuje, a teraz będę robiła sama!
Dorota76 01.10.2010 20:15
Interesujący pomysł z tym ryżem w gazie ja jak robię to zawsze zalewam oliwą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak