Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kulki z bulguru i mięsa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulgur
mielona wołowina
rodzynki
pasta pomidorowa

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kulki z bulguru i mięsa

SKŁADNIKI: 1 szklanka bulguru, 60 dag mielonej wołowiny, 2 szklanki oleju, 2 posiekane listki bazylii, 1 łyżka pasty pomidorowej, 1/4 szklanki rodzynek, 1 łyżeczka soli, 1 mała czerwona papryka, 1 zielona papryka, czarny pieprz.

SPOSÓB WYKONANIA: Bulgur zalać wodą i odstawić na noc. Odcedzić. Posiekać cebulę i paprykę. Wymieszać z mięsem. Doprawić oregano, pieprzem i łyżeczką soli. Wymieszać i podzielić na dwie części. Na rozgrzanej łyżce oliwy przesmażyć połowę mięsa. Dodać dwie łyżki wody i pastę pomidorową. Dusić na średnim ogniu. Przełożyć do miski. Wymieszać surowe mięso, bulgur, rodzynki i przyprawy. Z dwóch łyżek masy formować kulki. Ułozyć na dłoni, spłaszczyć, w środek włozyć łyżeczkę duszonego mięsa. Obtoczyć masą z bulguru, formować kulki. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwa643 04.10.2010 07:35
non no fantastyczne
banditka 30.09.2010 20:17
ciekawy przepis
banditka 30.09.2010 20:17
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak