Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalmarek ala ryba po grecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuby kalmarów 8 sztuk
marchew 6 sztuk
pietruszka 3 sztuki
seler mały 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 4-6 łyżek
cukier 1 łyżka
bulion 1 kostka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
ryż 3 (w woreczku)
papryka 1 (pokrojona w kostkę)

Przepis i sposób przygotowania na: kalmarek ala ryba po grecku

warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, wkładamy do garnka wlewamy 2 szklanki wody kostkę bulionową ziele angielskie, jałowiec i liść laurowy i gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat i cukier mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie gotujemy tuby kalmarów w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej lub łyżki kucharka(około 30 do 40 minut). Wyjmujemy tuby i faszerujemy uprzednio przygotowanymi warzywami. Do pozostałych warzyw dolewamy wody doprawiamy jeszcze ewentualnie kostką rosołową i robimy zasmażkę(żeby powstał sos). Ryż gotujemy. Nakładamy na talerze ryż na ryż faszerowane tuby i na to polewamy sos warzywny
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak