Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec z wiejską kiełbasą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec z wiejską kiełbasą

50 dag słoniny,
1 duża cebula,
10 dag wiejskiej kiełbasy,
1 liść laurowy,
1 duże ziarenko ziela angielskiego,
1 ziarenko jałowca,
majeranek,
1 duży ząbek czosnku,
sól, pieprz.

Słoninę pokroić na paski i przepuścić przez maszynkę do mięsa prosto do rondla o grubym dnie. Jeśli zostaną w trybach maszynki duże kawałki słoniny, trzeba je pokroić w małą kosteczkę i dodać do reszty. Wlać 125 ml wody i postawić na ogniu. Gdy woda się zagotuje - zmniejszyć ogień do małego i gotować całość, aż smalec się wytopi i stanie się przezroczysty, a skwarki leciutko zaczną się rumienić.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Kiełbasę rozgnieść widelcem, no chyba że jest ciężka do roztarcia, to należy ja zmielić w maszynie do mięsa. W momencie, gdy skwarki zaczną się rumienić, dodać do smalcu cebulę, liść laurowy i ziarenka przypraw. Wymieszać i smażyć chwilę, aż cebula straci swą surowość, ale nie będzie zrumieniona. Dodać kiełbasę, znów wymieszać i smażyć do momentu, gdy wszystkie skwarki nabiorą złotego koloru. Zdjąć smalec z ognia.
Po około 10 minutach wycisnąć do niego czosnek, dodać majeranek (wg uznania), delikatnie posolić i popieprzyć również wg uznania. Można wyjąć liść laurowy. Smalec przelać do miski lub pozostawić w rondlu i ostawić na kilka (kilkanaście) godzin aby stężał. Wsadzić wtedy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

borgia 13.06.2011 12:34
Dokładnie w takiej konfiguracji smak jest jedyny na świecie. Mój Mąż oto stał się wielkim smakoszem smalcu domowego, którego wcześniej nie tykał. A jak wie, że przytaszczy połowę wiejskiego ogromnego chleba - to bardzo prosi o zrobienie.
SmacznaPyza 13.06.2011 09:58
i razowy, żytni, świeży chleb....i ogórki małosolne....dżizas, ale mam smaka na takie jedzenie!
Ewelina45 30.03.2011 23:37
uwielbiam
Beata73 28.02.2011 15:04
wspaniały!
Mati13 13.11.2010 09:57
pyszne!
Karolcia12 18.10.2010 14:28
o rety ale smakowitość
Kryska73 15.10.2010 09:59
Robię podobny na Wszystkich Świętych bo rodzina się zjeżdża i zawsze mi go zjada!
Koper 06.10.2010 12:48
Do tego świeży chlebek z chrupiącą skórką i koszony ogórek :) Jako \"matka karmiąca\" mam prawo do zachcianek i już wiem jakie składniki dopisuję do dzisiejszej listy zakupów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak