Sposób przygotowania

50 dag słoniny,
1 duża cebula,
10 dag wiejskiej kiełbasy,
1 liść laurowy,
1 duże ziarenko ziela angielskiego,
1 ziarenko jałowca,
majeranek,
1 duży ząbek czosnku,
sól, pieprz.

Słoninę pokroić na paski i przepuścić przez maszynkę do mięsa prosto do rondla o grubym dnie. Jeśli zostaną w trybach maszynki duże kawałki słoniny, trzeba je pokroić w małą kosteczkę i dodać do reszty. Wlać 125 ml wody i postawić na ogniu. Gdy woda się zagotuje - zmniejszyć ogień do małego i gotować całość, aż smalec się wytopi i stanie się przezroczysty, a skwarki leciutko zaczną się rumienić.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Kiełbasę rozgnieść widelcem, no chyba że jest ciężka do roztarcia, to należy ja zmielić w maszynie do mięsa. W momencie, gdy skwarki zaczną się rumienić, dodać do smalcu cebulę, liść laurowy i ziarenka przypraw. Wymieszać i smażyć chwilę, aż cebula straci swą surowość, ale nie będzie zrumieniona. Dodać kiełbasę, znów wymieszać i smażyć do momentu, gdy wszystkie skwarki nabiorą złotego koloru. Zdjąć smalec z ognia.
Po około 10 minutach wycisnąć do niego czosnek, dodać majeranek (wg uznania), delikatnie posolić i popieprzyć również wg uznania. Można wyjąć liść laurowy. Smalec przelać do miski lub pozostawić w rondlu i ostawić na kilka (kilkanaście) godzin aby stężał. Wsadzić wtedy do lodówki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Do tego świeży chlebek z chrupiącą skórką i koszony ogórek :) Jako \"matka karmiąca\" mam prawo do zachcianek i już wiem jakie składniki dopisuję do dzisiejszej listy zakupów :)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    Robię podobny na Wszystkich Świętych bo rodzina się zjeżdża i zawsze mi go zjada!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    o rety ale smakowitość
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pyszne!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beata73

    wspaniały!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina45

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    i razowy, żytni, świeży chleb....i ogórki małosolne....dżizas, ale mam smaka na takie jedzenie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Dokładnie w takiej konfiguracji smak jest jedyny na świecie. Mój Mąż oto stał się wielkim smakoszem smalcu domowego, którego wcześniej nie tykał. A jak wie, że przytaszczy połowę wiejskiego ogromnego chleba - to bardzo prosi o zrobienie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !