Sposób przygotowania

Z kurczaka usuwamy kości, tak aby zostało nam same mięso. Odcinamy udka i skrzydełka, zostawiamy skórę. Rozbijamy mięso delikatnie na płat.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni na niewielkiej ilości oleju, dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę lub talarki pieczarki. Smażymy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Do pieczarek i cebulki dodajemy pokrojone pomidory suszone i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

Wykładamy farsz na mięso kurczaka i zwijamy je w roladę. Kształt utrzymujemy specjalnymi klamrami lub (jeśli takich nie mamy) grubą nicią do pieczeni. Owijamy nią mięso w poprzek, a następnie wzdłuż, kolejno zahaczając o każde poprzeczne zawiązanie. Kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka i skrapiamy olejem. Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w temp. 180 st. lub dłużej (po nakłuciu widelec powinien swobodnie wchodzić w mięso). Roladę możemy też upiec w rękawie do pieczenia.

Gotową potrawę podajemy na ciepło, np. z pieczonymi ziemniakami lub ryżem, albo na zimno, na kanapki lub do sałatek, z rożnymi sosami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ania86

    polecam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    basia27

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    MNIAM,MNIAM CHYBA SAMA WYPROGUJE
  • 1
    original
    Opublikowano

    rakow2

    może być

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !