Sposób przygotowania

Jabłka kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. W garnku zagotowujemy wodę z łyzka cukru i przyprawą do szarlotki. Wrzucamy pokrojone jabłka i gotujemy 2-3 minuty. Jabłka nie powinny się rozpaść. Wyciągamy je łyżką cedzakową i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy ciasto z sera, mąki, proszku, mleka, oleju, cukru, cukru waniliowego i soli. Możemy użyć miksera lub zagnieść ciasto ręką.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 40x50cm. Smarujemy je masą makową i posypujemy jabłkami, a następnie rolujemy. Z rolady odcinamy plastry o grubości około 2 cm i układamy na papierze do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut w temp. 180st.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !