Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa ze szparagami
Szparagi ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i masła, 15 min. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Przygotować sos pomidorowy: podsmażyć na patelni posiekany czosnek, cebulę i pieczarki, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Przygotować sos beszamelowy: na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić, zestawić z ognia i dodać rozmącone jajko. Wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć szynkę i żółty ser. Zapiekać w temp. 180 st. ok. 30 min.