Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

•250g makaronu penne 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Przygotowanie:

Szparagi ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i masła, 15 min. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Przygotować sos pomidorowy: podsmażyć na patelni posiekany czosnek, cebulę i pieczarki, dodać pomidory, koncentrat i przyprawy. Dusić pod przykryciem kilkanaście minut. Przygotować sos beszamelowy: na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić, zestawić z ognia i dodać rozmącone jajko. Wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i zalać sosem beszamelowym. Wyłożyć szynkę i żółty ser. Zapiekać w temp. 180 st. ok. 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwiachmiel 02.09.2010 21:19
ze szparagami jeszcze nie jadlam
basia27 08.05.2010 23:12
polecam ten przepis
ania86 08.05.2010 22:40
uwielbiam szparagi. super przepis
Katarzyna/kate1980 08.05.2010 11:15
wypróbowałam przepis daję mu 5
Katarzyna/kate1980 08.05.2010 11:15
wypróbowałam przepis daję mu 5

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak