Sposób przygotowania

Oczyszczone grzyby pokroić, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, odcedzić, osączyć. W garnku stopić smalec, dodać grzyby i dusić ok 30 minut często mieszając. Pod koniec dodać sól, pieprz i majeranek. Gotowe grzyby przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 60 minut. Po 48 godzinach powtórzyć pasteryzację (przez 30 minut). Gotowe przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Takie grzyby można po zmieleniu wykorzystywać jako składnik farszu, można też do nich dodać smażoną cebulę i wszystko chwilę razem przesmażyć i przyprawić lub podgrzane grzyby podprawić odrobiną mąki i smietaną. Ewentualnie zużyć wg. własnego pomysłu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Kolejny świetny przepis z leśnymi grzybami znajduję u Ciebie. Tylko skąd ja wezmę tyle grzbów?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    pomysł super, to teraz czekam na sezon grzybowy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !