Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z grzybów w przecierze

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oczyszczonych grzybów (kapelusze i nóżki) 1,5 kg
olej 1/3 szklanki
koncentrat pomidorowy 1/2 szklanki
ocet 10 % 1/4 szklanki
cukier 3 łyzki
sól 1 łyzka
Majeranek suszony Prymat 1 czubata łyzka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 30 dag
ketchup 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z grzybów w przecierze

Grzyby pokroić, ugotować i osaczyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oleju (najlepiej w dużym garnku). Do cebuli dodać grzyby i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut często mieszając. Gotową sałatkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, zamknąć i pasteryzować przez ok. 15 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Podawać jako dodatek do obiadu, mięs i wędlin (można na ciepło jak i na zimno). Z takiej porcji wyszło mi 6 słoiczków jak od dżemu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 24.03.2012 09:35
Wspaniałe są te Twoje przetwory z grzybów, dobrze mieć takie przetwory i taką znajomą co podpowie gdzie szukać grzybów.
caralajna 08.02.2012 11:20
fajne
Sarenka 25.08.2011 08:06
Lubie grzybki, ale w moich okolicach ich nie ma :(
Marzena40 01.05.2011 12:05
wspaniałe
caroline1983 08.04.2011 13:42
Znajoma podpowiedziała mi takie \"grzybne\" miejsce i całą jesień sobie tam jeździłam. Jeden wypad to były 1-2 wiadra grzybów :)
anemon 08.04.2011 06:53
Chciałabym mieć tyle grzybów, aby robić z nich przetwory.
Mati13 26.11.2010 14:13
ciekawe
eli_555 02.11.2010 09:03
pycha na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak