Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z papryką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z papryką

2 średnie cukinie (ok. 20 cm długości),
1 czerwona papryka,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz Prymat.

Umyć cukinie i paprykę. Z cukinii odkroić końce, przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na kawałki grubości 1 cm. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne i powięzi, pokroić w krótkie paseczki. Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
W rondelku zeszklić delikatnie na maśle pokrojony czosnek, smażąc przez 1 minutę - cały czas mieszając. Dodać paprykę, wymieszać i smażyć chwilkę, po czym wrzucić cukinię. Smażyć nadal mieszając, aż cukinia zmięknie. Trwa to kilka chwil - całość powinna pozostać leciutko chrupiąca. Dodać natkę, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać.
Podawać w zastępstwie surówki. Świetnie nadaje się do mięs z grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 28.02.2012 16:47
ciekawy przepis
Koper 02.09.2011 21:19
kolorowe i zachęcające danie :)
Karolcia12 23.02.2011 09:40
cukinii jeszcze nie próbowałam
Beata73 24.10.2010 07:00
jesień to czas na cukinie!
Kryska73 14.10.2010 16:25
delikatne danie i bardzo aromatyczne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak