Sposób przygotowania

2 średnie cukinie (ok. 20 cm długości),
1 czerwona papryka,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz Prymat.

Umyć cukinie i paprykę. Z cukinii odkroić końce, przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na kawałki grubości 1 cm. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne i powięzi, pokroić w krótkie paseczki. Czosnek obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
W rondelku zeszklić delikatnie na maśle pokrojony czosnek, smażąc przez 1 minutę - cały czas mieszając. Dodać paprykę, wymieszać i smażyć chwilkę, po czym wrzucić cukinię. Smażyć nadal mieszając, aż cukinia zmięknie. Trwa to kilka chwil - całość powinna pozostać leciutko chrupiąca. Dodać natkę, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać.
Podawać w zastępstwie surówki. Świetnie nadaje się do mięs z grilla.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    delikatne danie i bardzo aromatyczne!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    jesień to czas na cukinie!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    cukinii jeszcze nie próbowałam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    kolorowe i zachęcające danie :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !