Sposób przygotowania

Gyros:
60 dag mięsa jagnięcego (udziec) lub wieprzowego (szynka),
1 duża cebula,
5 łyżek oleju,
sól, pieprz Prymat, słodka papryka Prymat,
tymianek Prymat, rozmaryn Prymat,
czosnek granulowany Prymat,
ew. natka pietruszki do posypania.

Tzatziki:
1 jogurt naturalny typu greckiego (ok. 35 dag) lub 2 serki homogenizowane,
1 ogórek sałatkowy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka soku cytrynowego,
sól, biały pieprz Prymat.

Umyć i osuszyć mięso, pokroić w cienkie paski. W misce wymieszać olej z solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem, tymiankiem i odrobiną czosnku granulowanego. Pamiętając, że zawsze na końcu potrawę można doprawić, a ująć nadmiaru przypraw już się nie da... Wrzucić mięso, dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 3 godziny. Można i na całą noc...
Ogórka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć - za pomocą łyżki - sok. Jogurt wymieszać z oliwą, sokiem cytrynowym i wyciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z ogórkami. Przełożyć do miseczki. Można ozdobić listkiem natki lub kilkoma oliwkami lub papryczką pepperoni.
Mocno rozgrzać dużą patelnię i wrzucić na nią mięso. Smażyć na brązowy kolor. W międzyczasie pokroić cebulę na cieniutkie plasterki. Naprawdę cieniutkie. Dodać pod koniec smażenia do mięsa. Powinna zdążyć zmięknąć... Spróbować i ewentualnie doprawić tym, czego nam brakuje. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    świetne, tez robie ale nie z jagnieciny. u nas nei mozna dostac.
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ja korzystam z dobroci koleżanki i kupujemy aż w Busku (jakieś 70 km po nią jeżdżę). Niestety po dwóch razach Madzia stwierdziła, że to jej mięso... Zaczynałam od wieprzowiny i nadal częściej z niej robię.
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    super! własnie mam udzieć z jagnięciny i już wiem co z nim zrobie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia17

    aż ślinka leci heh tez podobnie robię gyrosa tylko nie dodaje cebuli do mięska...chyba sobie zrobię dzisiaj na obiad heh
  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    robię ale z filetem drobiowym.
  • 4
    original
    Opublikowano

    Beata73

    bardzo smaczne!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Wygląda zachęcająco
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    wygląda ślicznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    niedługo robię małe przyjęcie z pewnością zrobię
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !