Sposób przygotowania

500 ml mleka,
10 dag gorzkiej czekolady,
1,5 łyżki cukru (zawsze można dosłodzić, jeśli dla kogoś będzie za mało),
50 ml likieru amaretto,
4 ciasteczka amaretti,
200 ml zimnej kremówki,
1 łyżka cukru pudru do śmietany.

Nim cokolwiek zaczniemy robić radzę wsadzić miskę do ubicia śmietany do lodówki. Niech się schłodzi chociaż 10 minut... Do zimnej wlać zimną śmietanę i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Odłożyć do lodówki.
Podgrzać mocno mleko bez gotowania, aby nie pokryło się wstrętnym kożuchem. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i cukier. Dokładnie wymieszać, aż całość się rozpuści. Wlać likier i wymieszać. Rozlać gorącą czekoladę (którą tak nawiasem mówiąc można podgrzać) do filiżanek, wyłożyć na wierzch bitą śmietanę i udekorować amaretti.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Faustyna

    Pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje:)
  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    aż ślinka cieknie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    rozgrzewa w zimowe wieczory :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Beata73

    robiłam z mleka z kartonu i było pyszne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Niebo w gębie.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    boskie, aż się pragnie wypić
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ania71

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Idealne w listopadowy wieczór :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    A jak rozgrzewa ho ho
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    smaczne
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    jest mi zimno i ide sobie zrobic ta pychotke
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    w sam raz na jesienne i zimowe wieczory
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    Świetne na poprawienie humoru

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !