Sposób przygotowania

1 bardzo duży słój

2 kg świeżych ogórków (mniej więcej),
1,5 l wody,
3 łyżki soli,
6 ząbków czosnku,
5 cm kawałek świeżego chrzanu,
1 łyżeczka białej gorczycy,
3 ostre papryczki piri-piri (marynowane ze słoiczka),
kilka gałązek kopru.

Chrzan i ząbki czosnku obrać. Chrzan pokroić w słupki. Ogórki umyć. Dno słoja wyłożyć gałązką kopru i układać warstwami ogórki, przekładając czosnkiem, chrzanem, koprem i papryczkami. Na końcu wsypać gorczycę, która znajdzie sobie swoje miejsce.
Wodę zagotować z solą i wystudzić. Zalać ogórki tak, aby były całkowicie przykryte. Przykryć talerzykiem i odstawić na 3-4 dni.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    pyszne!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    czekam na sezon ogórkowy
  • -2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Z papryczką nigdy nie robiłam, nawet nie jadłam. Jak przyjdzie lato to wypróbuję :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Jeszcze takich ogórków nie jadłam. Sezon ogórkowy rozpoczęty więc spróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !