Sposób przygotowania

2 czerwone papryki,
50 dag pomidorów,
25 dag cebuli,
6 łyżek czerwonego octu winnego,
20 dag cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka zielonego pieprzu,
szczypta zmielonego ziela angielskiego Prymat,
¼ łyżeczki sproszkowanego chili.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Z pomidorów zdjąć skórkę, wyciąć nasady szypułek i pokroić jak się chce. Chociaż raczej drobniej niż na połowy. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do garnka. Całość dusić bez pokrywki (chutney musi odparować) ok. 45minut, aż sos zgęstnieje. Mieszać, aby masa nie przywarła nam do dna garnka.
Gorący przełożyć do wyparzonych słoików i zamknąć (koniecznie!). Niestety ilość znikoma, bo tylko 2 słoiki. Chcąc je zachować na dłużej wystarczy zapasteryzować - ok. 15 minut.
Znakomity do mięs wszelkiego rodzaju prosto z grilla. Znakomity do wędlin. Znakomity w ogóle...

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    jeszcze nigdy nie robiam ani nie jadłam chutney, musze wreszce to keidys zrobic.
  • 6
    original
    Opublikowano

    Kryska73

    wspaniały do dań mięsnych!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Beata73

    muszę go wypróbować!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ania71

    pyszne! zrobilam i jest extra naprawde polecam !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    madagaskar

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ania71

    na biezaco to robie to jest absolutnie pyszne polecam :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Norgiusz

    ciekawe
  • 0
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    muszę spróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    interesujący przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię takie miksy :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Wygląd też ma znakomity :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    świetny, mam podobny przepis choć nigdy jeszcze go nie robiłam, chyba się skuszę
  • 1
    original
    Opublikowano

    indi

    zrobiłam, jest świetny polecam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !