Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z grzybów leśnych do słoików

4.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na leczo z grzybów leśnych do słoików - świetny sposób na zatrzymanie smaków jesieni w słoiczku.

Składniki:

grzyby 1 kilogram
cebula 0,5 kilograma
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 1 (ok. 80 g) słoik
olej 1 szklanka
ocet 0,5 szklanki
cukier 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z grzybów leśnych do słoików

Leczo z grzybów leśnych do słoików to jeden ze sposobów na zagospodarowanie dużej ilości grzybów leśnych. Poza marynowanymi, można z nich robić leczo z pomidorami i zapasteryzować. 

Oczyścić grzyby, pokroić. Zalać wodą i zagotować.

Cebulę usmażyć. Cukier sól, paprykę ocet i koncentrat zagotować. Dodać ugotowane i pokrojone grzyby. Wymieszać i wkładać do słoików. Pasteryzować 15 minut.

Leczo z cukinii, leczo z fasolki szparagowe, leczo z mięsem mielonym. Zobacz najlepsze przepisy na:

Leczo z fasolki szparagowej 

Leczo z kalafiorem 

Leczo z kaszą 

Leczo z mięsem mielonym 

Leczo rybne 

Leczo z cukinii do słoików 

Leczo bez papryki 

Leczo z papryką i bakłażanem 

Leczo z cukinią i kiełbasą 

 

 

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak