Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mega pierogi Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
maślanka mrągowska-tyle ile wchłonie mąka
mięso gotowane 60 dkg
cebule 2 sztuki
czosnek 6 ząbków
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mega pierogi Eli

Mięso i obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Do przesianej mąki wlewać stopniowo maślankę i mieszać.Maślanki dać tyle ile mąka wchłonie.Wyrobić gładkie,elastyczne ciasto(dobre jest gdy nie lepi się do rąk).Odcinać nożem kawałki ciasta,rozwałkować cienki placek (podsypując mąką) i wykrawać np.szklanką (ja wykrawałam dużą filiżanką i dla tego są takie duże) kółka.Na każde kółko kłaść łyżeczką farsz.Brzegi połowy kółka zwilżyć wodą,złożyć na pół i dokładnie zlepić.W dużym,płaskim rondlu zagotować wodę,posolić i wrzucać pierogi(nie za dużo na raz,żeby się nie porozklejały) i od wypłynięcia na powierzchnię gotować 15-20 minut.Smacznego!

Pierogi można polać słoninką ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak