Sposób przygotowania

Mięso i obraną cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Do przesianej mąki wlewać stopniowo maślankę i mieszać.Maślanki dać tyle ile mąka wchłonie.Wyrobić gładkie,elastyczne ciasto(dobre jest gdy nie lepi się do rąk).Odcinać nożem kawałki ciasta,rozwałkować cienki placek (podsypując mąką) i wykrawać np.szklanką (ja wykrawałam dużą filiżanką i dla tego są takie duże) kółka.Na każde kółko kłaść łyżeczką farsz.Brzegi połowy kółka zwilżyć wodą,złożyć na pół i dokładnie zlepić.W dużym,płaskim rondlu zagotować wodę,posolić i wrzucać pierogi(nie za dużo na raz,żeby się nie porozklejały) i od wypłynięcia na powierzchnię gotować 15-20 minut.Smacznego!

Pierogi można polać słoninką ze skwarkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !