Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
żółtko jajek 6
śmietana 3-4 łyżki
masło 3 łyzki
cukier puder 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
smalec 1 kg (do głębokiego usmażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło posiekać z mąką. Dodać
żółtka, spirytus, śmietanę, szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części, przykryć ściereczką. Każdą z części ciasta rozwałkować na bardzo cienkie placki,a następnie kroić na wąskie paski, a potem jeszcze na mniejsze kawałki. Środek każdego z paska naciąć wzdłuż nożem na długość 4 - 5 cm. Przez
powstały otwór przewlec jeden koniec kawałka. Na mocno rozgrzany tłuszcz kłaść po kilka faworków i smażyć z obu stron na złoty kolor. Układać na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Obsypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

calliope 13.03.2012 12:46
uwielbiam :)
Maniek2 13.03.2012 09:49
mniam
gacopierz23 24.02.2012 20:51
uwielbiam
caralajna 18.02.2012 18:58
dobry przepis
Maniek2 12.12.2011 08:40
fajne
halina17 23.11.2011 12:04
lubię faworki
magical66 18.09.2011 18:11
uwielbiam
mic 12.09.2011 18:58
uwielbiam faworki
Ania67 07.09.2011 08:43
ja też
Magdalena1110 28.08.2011 00:12
uwielbiam
dianix 12.08.2011 20:36
oooo lubię faworki, ale robie jedynie na tłusty czwartek :)
daria899 02.08.2011 22:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak