Sposób przygotowania

Dynię na zupę obrać, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa posiekać, podsmażyć na oliwie razem ze startym imbirem, kminkiem i pieprzem kajeńskim (początkowo lepiej użyć go niewiele, na czubek łyżeczki, ewentualnie później doprawić do smaku). Kiedy cebula zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć chwilę, dodać kawałki dyni. Otoczyć je w przyprawach i warzywach, podsmażać chwilę.Przełożyć całość do garnka, zalać bulionem i ugotować.Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę i doprawić do smaku (sól, pieprz).
Zupę z dyni nałożyć na talerze, udekorować kleksem ze śmietany, posypać delikatnie pieprzem kajeńskim.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !