Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z dyni na ostro.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg dyni
cebula biała
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
śmietana 18 proc
sól, pieprz
rosół warzywny 1 l
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
por 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z dyni na ostro.

Dynię na zupę obrać, pozbyć się nasion, pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa posiekać, podsmażyć na oliwie razem ze startym imbirem, kminkiem i pieprzem kajeńskim (początkowo lepiej użyć go niewiele, na czubek łyżeczki, ewentualnie później doprawić do smaku). Kiedy cebula zmięknie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć chwilę, dodać kawałki dyni. Otoczyć je w przyprawach i warzywach, podsmażać chwilę.Przełożyć całość do garnka, zalać bulionem i ugotować.Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksować zupę i doprawić do smaku (sól, pieprz).
Zupę z dyni nałożyć na talerze, udekorować kleksem ze śmietany, posypać delikatnie pieprzem kajeńskim.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak