Sposób przygotowania

Na patelni o średnicy 20-22 cm (i głębokiej na 4 cm) rozgrzewamy oliwę. Kiedy jest gorąca, wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Dodajemy cebulę, a następnie pokrojone w pieczarki, lekko solimy i smażymy następne ok. 10 min. Na patelni grillowej lub innej - zwykłej obsmażamy cukinię.

Do patelni z ziemniakami wrzucamy cukinię, czosnek, zioła i papryczkę. Mieszamy, uważając by nie rozgnieść ziemniaków. Przesmażamy przez ok. 2 min. Zdejmujemy z ognia, przekładamy wszystko na talerz i odstawiamy, żeby trochę przestygło.

Z patelni zlewamy tłuszcz, przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym.

Jajka lekko roztrzepujemy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem. Świeżą oliwę rozgrzewamy na patelni. Przestygnięte ziemniaki i warzywa wkładamy do miski z jajami, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy parmezan. Całość przelewamy na patelnię.

Smażymy na średnim ogniu, co kilka minut mieszając bokiem widelca, jak przy przyrządzaniu omleta. Kiedy jajka częściowo się zetną, przestajemy mieszać; maksymalnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 8-10 min., do momentu, aż dół będzie prawie całkiem wysmażony. Zsuwamy tortillę na odpowiednio duży talerz. Patelnię ponownie lekko smarujemy oliwą. Tortillę przykrywamy patelnią. Całość odwracamy tak, by tortilla znalazła się na patelni. Smażymy kolejne 8 min., tak by z obu stron była jednakowo zapieczona i miękka w środku. Przekładamy tortillę na talerz. Podajemy w całości albo pokrojoną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !