Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek miodowo-imbirowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1 kg
imbir 1 łyzka
przyprawa uniwersalna Kucharek 1/2 łyżka
miód 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek miodowo-imbirowy

Mięso pokroić na porcje, ułożyć w naczyniu w którym będzie się piekło. Przyprawy wymieszać i równomiernie zasypać nimi mięso, pozostawić w lodówce pod przykryciem na noc. Na drugi dzień mięso zalać wodą tak, aby było nią przykryte, nie spłukać przypraw. Piec pod przykryciem w mocno nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso się upiecze, zlać wywar do małego naczynia i dodać miód (wywar ma być lekko słodki), wymieszać i ponownie zalać mięso – polać każdy kawałek, piec pod przykryciem jeszcze ok. 20 min, aż mięso się zarumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak