Sposób przygotowania

Chleb kroimy w kostkę.wsypujemy mąkę do dużego garnka dodajemy wodę ,mieszamy .Ciasto musi być dość gęste,ale ma spływać z łyżki .Wsypujemy chleb i mieszamy dokładnie,dosypując chleba tak aby ciasto stało się bardzo gęste.(Ponieważ składniki sypie się na oko nie mogę podać dokładnych proporcji)Następnie formujemy w dłoniach kulki (niezbyt duże-tj.cytryna) i obtaczamy w mące.Knedle takiej wielkości gotujemy w dużej ilości wody + sól -25-30minut.Cielęcinę + cebul + sól gotujemy jak gulasz na końcu doprawiamy śmietaną z odrobiną mąki.Polewamy ugotowane knedle posypujemy pietruszką.Są wspaniałe .U nas w domu każda większa uroczystość ma te knedle w menu.Do knedelków pasują surówka z jabłek i marchwi,buraczki z cukinią(muszę dać przepis),lub sałatka a pora ,kukurydzy jabłkadoprawionych kefirem,lub majonezem z musztardą i cukrem.Szczerze polecam.Warto.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !