Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z cielęciną

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
woda letnia ok.250 g
cebula biała 1
śmietana 18-procentowa ok.150 g
mąka do smaku
chleb 1 bułkowy
cielęcina 1-1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z cielęciną

Chleb kroimy w kostkę.wsypujemy mąkę do dużego garnka dodajemy wodę ,mieszamy .Ciasto musi być dość gęste,ale ma spływać z łyżki .Wsypujemy chleb i mieszamy dokładnie,dosypując chleba tak aby ciasto stało się bardzo gęste.(Ponieważ składniki sypie się na oko nie mogę podać dokładnych proporcji)Następnie formujemy w dłoniach kulki (niezbyt duże-tj.cytryna) i obtaczamy w mące.Knedle takiej wielkości gotujemy w dużej ilości wody + sól -25-30minut.Cielęcinę + cebul + sól gotujemy jak gulasz na końcu doprawiamy śmietaną z odrobiną mąki.Polewamy ugotowane knedle posypujemy pietruszką.Są wspaniałe .U nas w domu każda większa uroczystość ma te knedle w menu.Do knedelków pasują surówka z jabłek i marchwi,buraczki z cukinią(muszę dać przepis),lub sałatka a pora ,kukurydzy jabłkadoprawionych kefirem,lub majonezem z musztardą i cukrem.Szczerze polecam.Warto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak