Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałwa robiona w domu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
masło 1/2 kostki
kasza manna 1 szklanka
migdały siekane 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałwa robiona w domu

Cukier z wodą gotować przez 20 min., aż powstanie syrop o konsystencji śmietanki.
Kaszę manna smażyć na rozgrzanym maśle stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru.
Wlać syrop i mieszać, aż manna połączy się z cukrem.
Przetopić masę do żaroodpornego naczynie i wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (120oc) na 15 min., w tym czasie kasza wchłonie syrop.
Napełnić miskę lub kilka miseczek, ugnieść w nich masę i po wyjęciu przybrać orzechami i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak