Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy klasyczne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

50 dag mąki
4dag drożdży
2 szkl mleka 3,2%
5 jajek
3/4 szkl. cukru
3 duże łyżki masła
olej 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy klasyczne

W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywno dodając cukier.Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ubite jajka, roztopione i przestudzone masło.Dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.Odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku. Kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor!Można posypać cukrem pudrem z wanilią albo cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 15:50
Lubię i robię.
PaniMISIOWA 06.10.2012 12:23
takie są najlepsze
gacopierz23 17.02.2011 12:30
Zawsze mi czegoś brakowało w moich racuchach teraz już wiem że to było rozpuszczone masło :)
Henryka2 16.11.2010 20:43
Dziękuję, Pyzuniu! Z Twoich ust to komplement!
SmacznaPyza 03.11.2010 10:05
takie jak u mojej Babci!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak