Sposób przygotowania

W podgrzanym mleku rozetrzeć drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Białka jaj ubić na sztywno dodając cukier.Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać.
Do podrośniętego rozczynu dodać pozostałą mąkę, ubite jajka, roztopione i przestudzone masło.Dokładnie wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany.Odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia. Olej rozgrzać w garnku. Kłaść łyżką placuszki i smażyć na złoty kolor!Można posypać cukrem pudrem z wanilią albo cynamonem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    takie jak u mojej Babci!
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Dziękuję, Pyzuniu! Z Twoich ust to komplement!
  • 0
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    Zawsze mi czegoś brakowało w moich racuchach teraz już wiem że to było rozpuszczone masło :)
  • 0
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    takie są najlepsze
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię i robię.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !