Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka w sosie ze świeżych grzybów leśnych z kaszą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 1
świeżych grzybów leśnych 0,5 kg
śmietany 4 łyżki
sól, pieprz
kaszy jęczmiennej 300 g
mąki 3 łyżki
olej
cebula 1

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w sosie ze świeżych grzybów leśnych z kaszą

Na patelni podsmażamy na maśle posiekaną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.

Polędwiczkę płuczemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na plasterki, które następnie delikatnie rozbijamy ( wystarczy dłonią ), solimy i oprószamy pieprzem.

Na drugiej patelni podgrzewamy olej i smażymy obtoczone w mące plastry polędwiczki. Gdy się usmażą z obu stron podlewamy wodą dodajemy podduszone grzyby i jeszcze chwilę dusimy na wolnym ogniu.

Do sosu dodajemy śmietanę i jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy go łyżką mąki rozmieszaną z zimną wodą.

Podajemy z ugotowaną na sypko kaszą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 19.01.2011 00:07
super
eli_555 27.12.2010 22:50
lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak