Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasta francuskiego opakowanie
suszonych grzybów leśnych pół słoika o pojemności 1l
kiszonej kapusty 1/2 kg
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat łyżka
kminku łyżka
sól, pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi

Piekarnik nagrzewamy do 200˚C.

Grzyby moczymy a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub bardzo drobno siekamy.

Kapustę kiszoną wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości, studzimy a następnie drobniutko szatkujemy. Jeśli lubimy mniej kwaśne można najpierw przepłukać kapustę pod bieżącą wodą. Łączymy z grzybami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać odrobinę oliwy.

Płat ciasta francuskiego kroimy wzdłuż na prostokąty o szerokości ok. 10 cm

Na środek każdego prostokąta nakładamy wzdłuż farsz a następnie składamy na pól, dociskamy brzegi aby się skleiły. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem i gruboziarnistą solą morską a następnie kroimy w rąby.

Układamy na blasze do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 10-12 minut do momentu aż paszteciki się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 29.12.2010 14:35
Wyglądają tak, że palce lizać :)
eli_555 03.12.2010 11:55
pychota
wedith1 01.10.2010 07:53
Pyszne są takie paszteciki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak