Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje pikle

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Mieszanka do ogórków konserwowych Prymat
ząbki czosnku
ocet 10 % 1 szklanka
woda 4 szklanki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Moje pikle

Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrażyć środki. Powstałe łódeczki pokroić w poprzek na szerokie półplasterki (ok 1cm). Z pozostałych warzyw wybieramy te które chcemy dodać (można wszystkie) i po umyciu i oczyszczeniu przygotowujemy je następująco: - pomidory dodajemy w całości, ewentualnie obieramy ze skórki - cebulę obieramy i kroimy w krążki - fasolkę szparagową, marchew i kalafior blanszujemy przez 2 minuty - grzyby gotujemy. Składniki układamy warstwowo w słoikach lub wszystkie razem mieszamy i napełniamy nimi słoiki. Ogórki powinny stanowić przynajmniej 1/3 wszystkich składników. Na każdy półlitrowy słoik dodajemy też 1 łyżeczke przyprawy do ogórków i 1 żąbek czosnku. Z pozostałych składników gotujemy zalewę i zalewamy nią warzywa, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 11.05.2011 19:34
Super!
anemon 25.04.2011 18:19
Lato zamknięte w słoiku, pięknie sie prezentują Twoje pikle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak