Sposób przygotowania

Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół i łyżeczką wydrażyć środki. Powstałe łódeczki pokroić w poprzek na szerokie półplasterki (ok 1cm). Z pozostałych warzyw wybieramy te które chcemy dodać (można wszystkie) i po umyciu i oczyszczeniu przygotowujemy je następująco: - pomidory dodajemy w całości, ewentualnie obieramy ze skórki - cebulę obieramy i kroimy w krążki - fasolkę szparagową, marchew i kalafior blanszujemy przez 2 minuty - grzyby gotujemy. Składniki układamy warstwowo w słoikach lub wszystkie razem mieszamy i napełniamy nimi słoiki. Ogórki powinny stanowić przynajmniej 1/3 wszystkich składników. Na każdy półlitrowy słoik dodajemy też 1 łyżeczke przyprawy do ogórków i 1 żąbek czosnku. Z pozostałych składników gotujemy zalewę i zalewamy nią warzywa, zamykamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Lato zamknięte w słoiku, pięknie sie prezentują Twoje pikle.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Super!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !