Sposób przygotowania

Nie wszyscy lubią flaki z flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.
Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .Wyjąć marchew, pietruszkę , seler i por . Gotować jeszcze 20 minut.
Warzywa zostawić do ostygnięcia , a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie ).
Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka . Położyć by ostygła .Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „.
Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło .Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła . Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie. Obrać mięso z udka . Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki .Włożyć do garnka . Zagotować .
Doprawić majerankiem , pieprzem , maggi, papryką , utartą gałką muszkatołową i imbirem .

Wiele potraw zagęszczam tzw ,, zimną zasmażką „ bo łatwiej rozprowadzić ją w potrawie – unika się powstawania ,, kluch „ i jest delikatniejsza bez smażenia .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    smacznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    robię podobnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    smacznie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !