Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety Eli z mięsem i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo jasne 1 szklanka-250 ml
woda 1 szklanka-250 ml
jajko 2 sztuki
sól do smaku
mąka pszenna-ciasto musi mieć gęstość śmietany około 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety Eli z mięsem i pieczarkami

Pozostałe składniki:

Farsz:
30 dkg mięsa gotowanego
30 dkg pieczarek
2 cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
olej
sól
pieprz

2 jajka
bułka tarta

Mięso,obraną 1 cebulę i czosnek zmielić w maszynce.Do mięsa dodać przyprawę do kurczaka,sól,pieprz do smaku i dobrze wymieszać.Pieczarki pokroić,cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,wrzucić pieczarki,cebulę,dodać sól,pieprz do smaku,smażyć aż odparuje sok i ostudzić.Do masy mięsnej dodać pieczarki i wymieszać.Wszystkie składniki ciasta zmiksować i usmażyć cienkie naleśniki.Na każdy naleśnik położyć łyżkę farszu,zwijać krokiety,panierować w jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu stron na zoty kolor.Smacznego!

Ja nie panierowałam krokietów,bo moja rodzinka nie lubi.Krokiety podałam z czystym barszczem (przepis w mojej galerii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 19.01.2012 14:30
fajny przepis :), ciekawe wykonanie
Smakosz6 13.10.2011 10:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak