Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Eli z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Eli z jabłkami

Pozostałe składniki:

Piana
5 białek
2 kisiele zielone
1 szklanka cukru

1 kg jabłek

cukier puder do posypania

Zagnieść kruche ciasto.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę.Jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne,pokroić w ćwiartki i póżniej na plasterki.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suche kisiele i dalej ubijać.Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć jabłka,ubitą pianę z kisielem i na wierzch potrzeć ciasto z zamrażalnika.Piec około 45 minut w temp.180 stopni C.Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 23.07.2012 14:21
pychota
Magdalena80 21.05.2011 23:49
uwielbiam jabłka w ciastach- pycha
Smakosz6 18.04.2011 09:55
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm- zostawiam głosik!
Sarenka 11.03.2011 17:29
Lubie takie ciacha
Sarenka 11.03.2011 17:29
Lubie takie ciacha
Ewa104 01.01.2011 21:59
Pyszny jabłecznik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak